Gıda Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Gıda Mühendisi unvanıyla
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Gıda Mühendisliği Bölümü 1992 yılında Ziraat Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. Bölümümüzün lisans eğitimi 1999 yılında e başlamıştır. Bölümümüz 2010 yılında Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’ne aktarılmıştır.

 

Bölümde verilen zorunlu dersler temel bilim, mühendislik ve alan dersleri şeklinde gruplandırılmıştır. Gıda mühendisliği donanımının kazanılmasında gerekli olan ekonomi, yabancı dil, bilgisayar gibi destek dersleri de programda yer almaktadır. Zorunlu derslere ek olarak programda teknik ve teknik olmayan seçmeli dersler de bulunmaktadır.

 

Program mezunları gıda sanayinin üretim, pazarlama, araştırma-geliştirme, yönetim gibi değişik alanlarında iş olanağı bulabilmektedir. Ayrıca KPSS’den gereken puanı almaları durumunda kamu kurum ve kuruluşlarında da çalışabilmektedirler. Bunun dışında bireysel girişimci olarak kendi işletmelerini kurabildikleri gibi mühendislik danışmanlık hizmetleri de verebilmektedirler.

 

 

Misyon

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nün Misyonu, lisans ve lisansüstü öğrencilere ulusal ve uluslararası düzeyde kabul gören akademik programlar sunmak; bütün öğrencilerinin hayat boyu öğrenme bilincinde, kritik kararlar alabilen, saygılı, hoşgörülü ve bilinçli Gıda Mühendisleri olarak yetişmelerini sağlamak; gıdaların kalite ve ulaşılabilirlik düzeylerini iyileştirecek ve işlenmemiş zirai ürünlerin katma değerini artıracak araştırma programları geliştirmek; araştırmalar sonucu elde edilen bilgi ve teknolojileri toplumun ve hammadden başlayarak tüketilinceye kadarki gıda üretim zincirinde faaliyet gösteren gıda endüstrisinin kullanımına sunmaktır.

 

 

Vizyon

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nün vizyonu insanlık yararına güvenilir ve yüksek kalitede gıda maddeleri ile gıda üretim ve dağıtım sistemleri tasarlama, geliştirme ve üretme yeteneğinde gıda mühendisleri yetiştiren;  uluslararası kalitede eğitim sunan, gıda bilimi ve teknolojisi alanına yön veren önder bir yüksek eğitim kurumu olmaktır.   

Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Ümran ÇİÇEK
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi ALİ CİNGÖZ
BEK Üyeleri
Prof. Dr. Şeniz KARABIYIKLI ÇİÇEK
BEK Üyeleri
Doç. Dr. Mustafa BAYRAM
Sekreter
V.H.K.İ. Mehmet Emin KORKUT
Tarihçe
Gıda Mühendisliği Bölümü 1992 yılında Ziraat Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. Bölümümüzde lisans eğitimi 1999 yılında 30 öğrenci ile başlamıştır. Bölümümüzde yüksek lisans ve doktora programlarımız bulunmaktadır. Bölümümüz 2010 yılında Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’ne aktarılmıştır.

Bölümde verilen zorunlu dersler temel bilim, mühendislik ve alan dersleri şeklinde gruplandırılmıştır. Gıda mühendisliği donanımının kazanılmasında gerekli olan ekonomi, yabancı dil, bilgisayar gibi destek dersleri de programda yer almaktadır. Zorunlu derslere ek olarak programda teknik ve teknik olmayan seçmeli dersler de bulunmaktadır.
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan mezunlara Gıda Mühendisliği lisans derecesi verilir.
Kabul Koşulları
Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak, sınavları başarmış olmak zorundadır. Ayrıca yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurtdışından gelen öğrenciler bölümde İngilizce olarak verilen dersleri alabilirler. Öğrenci Türkçe dil bilgisi yeterliliğine sahipse Ders Planı’nda belirtilen herhangi bir Türkçe derse de kayıt yaptırabilir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları, yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları ve bilim sınavını başarmaları koşuluyla lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Öğrenci dört yıllık eğitim planında yer alan tüm dersleri (toplam 240 AKTS karşılığı) başarılı olarak tamamlaması gerekir. Ders değerlendirme sistemine göre yeterli puan alan öğrenciler başarılı olacaktır. Dereceyi alabilmek için akademik yılsonunda yapılması gereken veya programın tamamlanmasını izleyen özel bir dönem sonu sınavı veya yeterlilik sınav dönemi yoktur. Bununla birlikte, her yarıyıl sonunda genellikle dönemin hemen bitişini izleyen iki hafta süreli dönem sonu sınavları vardır. Ayrıca mezuniyet için öğrencinin 40 iş günü endüstride başarılı bir staj yapmış olması gerekmektedir. Staj mezuniyet ön şartı olmakla birlikte programda ayrıca kredilendirilmemiştir. Staj ile elde edilecek deneyim ve gerekli iş yükü program içerisinde ilgili derslerin içerik, uygulama ve çalışma iş yükleri içerisinde dikkate alınmıştır. Buna ek olarak, öğrencinin bir proje çalışması sonunda hazırlayacağı Bitirme Çalışması ve bu çalışmasına yönelik sözlü tez sunumu yapması da (7. veya 8. yarıyılda) istenmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Program mezunları gıda sanayinin üretim, pazarlama, araştırma-geliştirme, yönetim gibi değişik alanlarında iş olanağı bulabilmektedir. Ayrıca KPSS’den gereken puanı almaları durumunda kamu kurum ve kuruluşlarında da çalışabilmektedirler. Bunun dışında bireysel girişimci olarak kendi işletmelerini kurabildikleri gibi mühendislik danışmanlık hizmetleri de verebilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınav değerlendirme kuralları, ilgili dersin ders tanıtım ve uygulama formunda açıklanmıştır



https://obs.gop.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=2001554&lang=tr